Cloud computing nu mai este un concept nou pentru antreprenorii de pe piata romaneasca si din ce in ce mai multe organizatii il privesc ca pe o tehnologie care ii va ajuta sa fie competitivi si mai eficienti. Conform unui studiu realizat de Statista, pana la finalul acestui an, 90% din traficul global de date se va realiza prin intermediul aplicatiilor aflate in Cloud. Este evident faptul ca organizatiile se confrunta cu gestionarea cantitatilor masive de date, iar o migrare aplicatiilor de afaceri in Cloud va contribui la imbunatatirea productivitatii si flexibilitatii muncii.
Definirea conceptului:
Inainte de a aprofunda pasii pe care trebuie sa ii urmaresti in planul de migrare al aplicatiilor tale in Cloud, sa definim ce inseamna aplicatie on-prem si aplicatie livrata din Cloud.
- Aplicatii on-prem – sunt aplicatiile gestionate si instalate de o companie pe infrastructura IT si servere proprii. Acestea folosesc resursele companiei si necesita licente de functionare, achizitionate direct de la furnizor.
- Aplicatii Cloud – sunt situate intr-un Centru de Date aflat la distanta si operat de un furnizor de servicii de infrastructura.
Provocarile cu care te confrunti si ce impact au asupra organizatiei:
Probleme si nevoi specifice:
- Implementarea si scalarea rapida si eficienta a aplicatiilor software critice;
- Cresterea disponibilitatii si performantei aplicatiilor;
- Reducerea timpului petrecut in negocierile cupartenerii de tehnologie;
- Reducerea resurselor alocate pentru asigurarea securitatii infrastructurii si a suportului tehnic necesar 24/7;
- Scaderea costurilor generate de mentenanta echipamentelor;
- Cresterea productivitatii la nivel de companie.
Impact asupra afacerii:
- Impact asupra profitabilitatii companiei;
- Productivitate si eficienta scazuta a angajatilor care folosesc aplicatii predispuse la intreruperi;
- Buget suplimentar pentru IT;
- Dificultati in utilizarea echipamentelor IT existente;
- Riscul de pierdere a datelor si informatiilor esentiale pentru companie;
- Costuri ridicate generate de achizitia si administrarea infrastructurii IT.
Pentru a te asigura ca aplicatiile tale functioneaza fara intrerupere, iar datele si informatiile esentiale pentru companie sunt in siguranta, migreaza-ti aplicatiile in Cloud in scopul cresterii agilitatii infrastructurii, a performantei aplicatiilor si a productivitatii.
Iata 3 pasi simpli pe care trebuie sa ii ai in vedere cand iei decizia de migrare:
- Etapa de analiza – este etapa cea mai importanta din proces in care, impreuna cu persoanele de decizie, se stabilesc beneficiile migrarii si impactul asupra afacerii, aplicatiile care urmeaza a fi migrate si ordinea lor.
- Strategia – cuprinde planul detaliat si modul de implementare. Definirea clara a proceselor inca de la inceput te va ajuta sa limitezi riscurile si sa castigi timp.
- Implementarea – cuprinde migrarea efectiva a aplicatiilor in Cloud, fiind cea mai complexa etapa din proces. La randul ei, acest pas include o serie de etape de care trebuie sa tii cont pentru a avea o migrare fara batai de cap.
- Asigura-te ca sunt implicate toate persoanele care folosesc aplicatiile ce urmeaza a fi migrate – este important sa te asiguri ca operatiunile critice nu sunt intrerupte datorita procesului de migrare.
- Migreaza aplicatiile in etape – utilizatorii vor avea posibilitatea de a se bucura de beneficiile oferite de folosirea aplicatiilor in Cloud pe masura ce acestea sunt migrate.
- Alege un furnizor de top – migrarea aplicatiilor in Cloud poate fi perceputa ca un proces coplesitor pentru companiile care nu au experienta cu acest tip de mutare. De aceea, este necesara alegerea unui furnizor care ofera serviciile si consultanta de care ai nevoie pentru a face trecerea usoara atat pentru companie, cat si pentru angajati.
Priveste migrarea aplicatiilor nu ca pe o tranzactie unica, ci ca pe un parteneriat pe termen lung cu furnizorul care iti va ajuta compania sa creasca in timp.
Pentru mai multe detalii despre procesul de migrare al aplicatiilor si beneficiile pe care acesta ti le ofera intra aici sau contacteaza-ne direct la +40 21 242 13 95 | T: +40 21 242 13 96.